Ik zoek een kerk

Ben je nieuw in Gorcum of wil je betrokken zijn bij een christelijke gemeente dan lijkt dat niet altijd eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende kerken, hoe kies je de goede? Nu is de vraag niet altijd tussen goed of niet goed, maar veel meer wat is je achtergrond, welke stijl past bij je etc.

Natuurlijk spreken wij hier geen voorkeur uit, maar geven we je een aantal tips die je zoektocht kunnen vereenvoudigen. Ons belangrijkste advies is: bid er voor, vraag God je een plaats te geven die Hij voor jou de beste vindt, laat dan rustig de verschillen op je afkomen en maak een keuze.

Je zult ontdekken dat de verschillen vooral te maken hebben met achtergrond, cultuur, stijl en soms met een verschillende uitleg van een bepaald bijbelgedeelte.

Even een hoofdlijn: de christelijke gemeenschappen die zich kerk noemen hebben over het algemeen een langere traditie met de daarbij behorende waarden. Een bijeenkomst van de gelovigen heet een kerk- of eredienst en de leider dominee. De stijl van de dienst is doorgaans rustig, waardig, van te voren bekend en er wordt meestal belang gehecht aan traditionele liederen. De woord(bijbel)verkondiging door de dominee staat centraal, in de dienst is hij de bepalende figuur.

De andere gemeenschappen noemen zich meestal gemeente, de leider voorganger. de gemeentes zijn meestal jonger en hebben dus geen eeuwenlange traditie. De zondagse bijeenkomst heet samenkomst, dienst of vergadering. de stijl is gevarieerd, liederen zijn meer eigentijds en er is meestal meer inbreng van verschillende mensen.

Vragen erover?  Mail even:  webteam@christenenvoorgorcum.nl

NB: de eenheid tussen ons als Christenen is ten diepste niet gebaseerd op wat we geloven, maar in Wie we geloven!

Go to Top